Tänään on 24 Maalis 2019, 11:51Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
Pikkanen ohje kameran säätämiseen 
Kirjoittaja Viesti
Valvoja
Valvoja
Avatar

Liittynyt: 23 Tammi 2010, 12:50
Viestit: 306
Paikkakunta: Naantali
Viesti Pikkanen ohje kameran säätämiseen
Merkintänä säätöpyörässä yleensä joko "AUTO" tai "A". Lisäksi merkintä yleensä vihreällä värillä.
Tämä on kaikkein helppokäyttöisin valinta, jota käytettäessä kameran automatiikka huolehtii oikean valotusajan sekä aukon koon eli f-arvon asettamisesta. Periaatteessa tällä asetuksella kuvattaessa kuvaajan tarvitsee vain suunnata kamera kohteeseen ja painaa laukaisinta, kameran automatiikka hoitaa loput.

Merkintänä säätöpyörässä yleensä "P".
Program-tilassa kamera toimii hyvin pitkälle samoin, kuin Auto-tilassakin eli kamera hoitaa valotusajan ja aukon koon valinnan. Erotuksena Auto-tilaan on se, että P-tilassa kuvaaja voi säätää itse joitain - kameramallista riippuen - asetuksia, kuten esim. valotuksen kompensointia.

Merkintänä säätöpyörässä yleensä joko "T" tai "Tv".
Kuvaaja valitsee käytettävän valotusajan ja kameran automatiikka vastaavasti laskee oikean aukon koon eli f-arvon. Tämä kuvaustila antaa kuvaajalle mahdollisuuden vaikuttaa siihen, kuinka liike näkyy kuvassa. Esimerkiksi urheilukuvissa, joissa kuvattava kohde liikkuu nopeasti, halutaan käyttää mahdollisimman lyhyttä valotusaikaa, jolloin kohde erottuu kuvassa terävänä, eikä kuvaan tule niin sanottua liike-epäterävyyttä. Vastaavasti taas vaikkapa vesiputousta kuvattaessa halutaan yleensä käyttää melko pitkiä valotusaikoja, jolloin virtaavan veden liike saadaan "näkymään" kuvassa.

Merkintänä säätöpyörässä yleensä joko "A" tai "Av".
Tässä kuvaustilassa kuvaaja valitsee käytettävän aukon eli f-arvon ja kamera laskee oikean valotusajan. Aukon koon valinnalla kuvaaja voi vaikuttaa kuvassa näkyvän syvyysterävyysalueeseen.
Suuri aukko (pieni f-arvo) - kapea syvyysterävyysalue.?Pieni aukko (suuri f-arvo) - leveä syvyysterävyysalue.

Merkintänä säätöpyörässä yleensä "M".
Manual-tilassa kuvaaja valitsee käsin sekä käytettävän aukon, että valotusajan. Manual-tila antaa taitavalle kuvaajalle mahdollisuuden käyttää juuri kulloiseenkin tilanteeseen sopivia arvoja. Tämän tilan tehokas käyttö vaatii kuitenkin osaavan valokuvaajan, eikä sovellu aivan aloittelijoille.

Merkintänä säätöpyörässä yleensä "B".
Bulb-tilassa kameran suljin pysyy avoinna niin kauan, kuin laukaisinta pidetään painettuna. Tätä tilaa käytetään, kun tarvitaan erityisen pitkiä valotusaikoja esim. yö- ja tähtikuvauksessa.
erkintänä säätöpyörässä yleensä joko "SCENE" tai "SCN". Säätöpyörässä saattaa olla myös valittavissa joitain kuvaustiloja, joiden tarkoitus ilmenee selkeistä symbooleista.
Scene Modes -tilassa kuvaaja voi valita tilanteen mukaan sopivan esivalintatilan jota käytettäessä kameran automatiikka pyrkii valitsemaan juuri kyseiseen tilanteeseen parhaiten soveltuvat asetukset. Tällaisia kuvaustiloja on yleensä valittavana useita erilaisia, joista yleisimpiä ovat mm. maisema-, urheilu-, muoto- ja yökuvaus.

_________________
jarzza


21 Syys 2010, 19:52
Profiili
Ylläpitäjä
Ylläpitäjä

Liittynyt: 14 Helmi 2013, 10:45
Viestit: 4344
Paikkakunta: Peräseinäjoki
Viesti Re: Pikkanen ohje kameran säätämiseen
Hyvät perusohjeet kameralle.


05 Tammi 2014, 12:07
Profiili WWW
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 2 viestiä ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy